Blog

Welkom op mijn blog

door | jun 13, 2017 | 0 Reacties

Welkom op mijn website! Welkom bij Pottenbakkerij STOOK!
Op deze website kan je al het werk zien dat ik maak, maar ook het maakproces dat daar aan vooraf gaat. Al het servies, lampen en vazen zijn te bestellen, soms heb ik het werk op voorraad, soms moet ik het speciaal voor je maken. In dat laatste geval duurt het een paar weken voor je het in huis hebt. Want wie met klei werkt heeft geduld nodig.
Op dit blog lees je regelmatig updates over waar ik mee bezig ben, wat er goed gaat en wat mislukt. Want ja, dat laatste gebeurt als je met klei bezig bent, en de grenzen opzoekt, ook regelmatig.
Laat me vooral ook weten wat je van mijn werk vindt, daar wordt het alleen maar beter van!
STOOK Keramiek is ook te vinden op instagram en facebook, en natuurlijk in mijn atelier in Amersfoort.

Pottenbakken in het kort:
Na het draaien van de basisvorm moet de vorm, laten we zeggen een schaal een beetje drogen. Als hij wat harder is, wordt de schaal afgedraaid dan kan je de onderkant mooi afwerken, de buitenvorm mooi glad maken of er juist een reliëf in maken. Als je wil kan je nu ook alvast wat decoratie opbrengen, bijvoorbeeld met kleislib in een andere kleur. Nu kan de schaal helemaal opdrogen. Dat gaat langzaam, om te voorkomen dat de schaal barst. Helemaal droog gaat de schaal in de oven en wordt hij op 1020⁰C gebakken, de biscuitstook. Nu is de schaal lekker stevig, maar nog wel poreus, zodat het glazuur er goed aan kan hechten. Er zijn eindeloos veel soorten glazuren te maken: glanzend, mat, dekkend, transparant, allerlei kleuren die je met pigmenten of metaaloxides kan maken, levendige of juist heel stabiele glazuren. Ik maak mijn glazuren zelf vanuit de grondstoffen. Dan weet ik precies wat ik er op zet en hoe ik het moet stoken om het gewenste resultaat te krijgen. Het mooiste moment? Het openen van de oven na een glazuurstook, als je al je werkstukken ziet zoals je ze bedacht had.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Atelier in IJsselmuiden
tel: 06 40 72 22 63
 
margreet@stookkeramiek.nl

© 2017 STOOK KERAMIEK – ALL RIGHTS RESERVED